blog head
Salarisprofessional van het jaar 05 juni 2023

Carleen: “Een mooie waardering voor het werk dat je de afgelopen 14 jaar hebt gedaan.”

Maak kennis met Carleen Haen, een ervaren salarisprofessional met een passie voor efficiency en advies. Met ruim 14 jaar ervaring binnen het vakgebied heeft Carleen al vele stappen gezet binnen de automatisering. Haar prestaties en toewijding aan het vak werden erkend toen ze dit jaar werd uitgeroepen tot Salarisprofessional van het jaar in de categorie accountancy.

Lees hier het interview tussen Carleen en Andries Verheijden (Loket.nl) en ontdek hoe zij de verkiezing heeft ervaren, welke stappen ze heeft gezet om efficiënter te kunnen werken en hoe ze zich voorbereid op verdere automatisering in de toekomst.

Zou je allereerst iets over jezelf kunnen vertellen?

“Ik ben sinds 2009 werkzaam in het vakgebied en kreeg de kans om bij Van Spaendonck het vak van loonadministratie te leren. Daar heb ik ook mijn PDL en VPS behaald. Tevens kreeg ik daar ook de kans om de applicatie beter te leren kennen en ben ik cursussen gaan geven in de applicatie. Daardoor begon het bij mij na een tijdje wel te kriebelen om toch meer de advies kant op te gaan. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Vermetten als Senior Salarisadministrateur. Wat ik verder bij Vermetten doe is een stukje optimalisering en het uitrollen van de applicatie. Dus niet alleen maar het creëren van de loonstroken.”

Hoe kijk je terug op het hele process rondom de verkiezing en het gala?

“Ik kijk natuurlijk met een goed gevoel terug op de verkiezing. Ik ben best bescheiden en sta niet heel graag in de belangstelling. Ik doe altijd gewoon mijn werk, en dat probeer ik zo goed mogelijk te doen. Dankzij het enthousiasme om me heen ben ik uit mijn comfortzone gestapt en ben ik na de nominatie steeds verdergegaan naar de volgende ronde. Het doel van de verkiezing vond ik namelijk ook heel erg mooi. Op het gala staan was echt heel speciaal om mee te maken. Ik heb veel leuke reacties gehad, en dat je er dan als winnaar uitkomt is een mooie waardering voor het werk dat je de afgelopen 14 jaar hebt gedaan.”

Heeft de verkiezing ook echt iets voor je veranderd?

“Mensen wisten vaak wel dat ik iets deed met cijfers en salarissen. Nu merk ik wel dat zowel privé of in gesprekken met klanten ze toch iets meer gaan doorvragen. Ze hebben wel meer interesse naar het vak zelf en wat het precies inhoudt.”

Denk je dat het belangrijk is om zo’n verkiezing en gala te organiseren?

“Ik denk het wel. Wanneer je naar het vakgebied kijkt heeft salarisadministratie misschien een beetje een grijs karakter en de diversiteit van het vak wordt soms ondergewaardeerd. Er is veel wetgeving en er zijn zo veel veranderingen, CAO’s en adviezen waar we ons mee bezighouden. Het is veel diverser dan mensen denken. Ik denk juist dat het heel goed is dat mensen hiervan bewust zijn en dit event helpt daar zeker bij.

Vanuit Vermetten gaan wij ook vaak naar scholen toe om te laten zien wat het salarisvak precies is. Het zijn vooral de jongeren die we moeten enthousiasmeren. Dus op het moment dat mensen gaan kiezen wat ze willen gaan doen lijkt het mij belangrijk om hier uitleg over te geven. Ik denk dat het heel vaak gewoon niet duidelijk is wat het salarisvak precies inhoudt.”

Wat is er voor jou in de afgelopen 14 jaar het meest veranderd binnen het vakgebied?

“Toen ik begon was ik vooral bezig met uitvoerende taken. Ik merk nu dat werkgevers steeds vaker toegang krijgen tot de applicaties om mee te kijken en om zelf ook simpele mutaties in te voeren. Daarin krijg je als salarisprofessional steeds meer een controlerende en begeleidende rol. Je ziet dat de automatisering steeds sneller gaat en dat mensen steeds meer gewend raken aan het zelf dingen regelen in verschillende applicaties. We zijn dus van een uitvoerende rol steeds meer naar een controlerende rol gegaan, en dat komt door de automatisering. Ik denk dat dat het belangrijkste verschil is.”

Welke slagen in automatisering heb je de afgelopen tijd zelf gemaakt?

“We hebben een applicatiebeheer team opgezet. We vonden het belangrijk om alles eerst intern te optimaliseren zodat alle processen op dezelfde manier worden uitgevoerd. Zo kunnen we later de stap makkelijker gaan maken richting werkgevers wanneer zij bijvoorbeeld zelf gaan muteren. Dan hebben we daar al een bepaalde standaard voor klaarliggen. Vervolgens gaan we dit weer via een standaard werkwijze controleren. Dit doen we volgens een jaarplanning. Door de controles die we nu doen is het niet meer nodig om bij de standaard verloningen elke strook op elk specifiek punt te controleren. Natuurlijk blijf je dit wel doen bij bepaalde klanten of op bepaalde momenten in het jaar, zoals in januari.”

Wat zijn in de nabije toekomst de grootste slagen in automatisering die je nog kan maken?

“We moeten de automatisering zeker bijblijven. De controlerende rol zal ook blijven bestaan, want het is belangrijk dat dat gewoon goed blijft gaan. Waar iedereen natuurlijk in kan blijven groeien is communicatie en advisering naar klanten. We moeten ook up-to-date blijven van de wetgeving en alle veranderingen binnen het vakgebied en de applicaties waar we mee werken. Het blijft altijd nodig om een persoon te hebben die de juiste input in het systeem zet en de kennis heeft zodat het proces daarna verder geautomatiseerd kan worden. Een menselijke invloed is dus nog steeds nodig.”

Carleen blijft een gedreven en inspirerende kracht binnen het vakgebied van salarisadministratie en automatisering. Wil je meer weten over haar verhaal? Bekijk dan het volledige interview met Carleen via onze LinkedIn pagina. 

Nieuws
Geen reacties

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Volg ons op

Salarisprofessional van het jaar gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en content af te stemmen op je interesses.
Weigeren