blog head
Salarisprofessional van het jaar 09 april 2024

Samen sterk: hoe Markus Verbeek Praehep salarisprofessionals verder helpt ontwikkelen

Voor het derde jaar op rij is Markus Verbeek Praehep (MVP) sponsor van de verkiezing voor de Salarisprofessional van het jaar. Elk jaar ontvangen de winnaars een opleidingscheque die ze naar eigen interesse kunnen besteden aan een opleiding. Wij spraken met Frank Bakker, directeur bij Markus Verbeek Praehep, over het opleidingsinstituut, de verkiezing en de verschillende opleidingsmogelijkheden voor salarisprofessionals.  

Frank Bakker en Markus Verbeek Praehep in het kort 

“Ik ben Frank Bakker, directeur bij Markus Verbeek Praehep (MVP) sinds 2003. Ik heb een onderwijsachtergrond en ik heb na de Pedagogische Academie tijdens mijn werk een lerarenopleiding bedrijfseconomie afgerond en een Master in Controlling gedaan.  

Markus Verbeek Praehep maakt onderdeel uit van de Salta Groep. Hier vallen zo’n 27 labels onder. Denk hierbij aan LOI, NTI, Luzac, NCOI en nog veel meer. In totaal hebben we ongeveer 400 opleidingen die we aanbieden en staan we bekend als specialistisch vakopleider in de financiële, economische en accountancybranche. Daarnaast hebben we dus ook opleidingen voor salarisadministratie en zorgadministratie.  

Zelf ben ik betrokken geweest bij de oprichting van het NIRPA. Inmiddels is NIRPA de organisatie waar men in Nederland naar kijkt als het gaat om de inhoud van opleidingen voor payrollprofessionals. Ik heb maar liefst 12 jaar in de raad van toezicht van het NIRPA gezeten.” 

Opleidingen salarisadministratie bij MVP 

“De salarisadministratietak is de laatste jaren flink gegroeid. Vlak nadat ik directeur werd in 2003 zijn we betrokken geweest bij de totstandkoming van de Vakopleiding Payroll Services (VPS). Dit hebben we allereerst met een paar organisaties opgezet en dit is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke opleiding.  

Op dit moment is de grootste opleiding die we kennen op het gebied van salarisadministratie de Praktijk Diploma Loonadministratie (PDL). Vorig jaar hebben we zelfs een groei van maar liefst 60% gehad binnen deze opleiding. Landelijk zijn dat duizenden mensen die daar jaarlijks mee bezig zijn. Daarna volgt de VPS-opleiding. 

Je kan heel goed zijn in je vak, maar prettig om kunnen gaan met je collega’s is ook erg belangrijk. Daarom bieden we ook op het gebied van vaardigheden een scala aan kortere trainingen aan met onze samenwerkingspartners. Ook houden we ons bezig met ICT en AI omdat dit voor de salarisprofessional ook erg interessant kan zijn. We zijn eigenlijk één grote snoepwinkel aan opleidingen. Op elk gebied hebben we wel wat. Je kan bij ons namelijk terecht voor je vakkennis, vaardigheden en voor ICT.” 

Alle winnaars krijgen op het gala een opleidingscheque uitgereikt. Hoe kun je als winnaar deze opleidingscheque het beste besteden? 

“Dat is per persoon heel verschillend. Op het moment dat je je prijs hebt ontvangen nodigen we je graag uit om in gesprek te gaan met onze opleidingsadviseurs zodat we kunnen zien wat het beste bij je past en waar je ontwikkelingsmogelijkheden liggen. Misschien wil je doorstromen naar de VPS-opleiding of je kennis van de PDL opfrissen? Of is de ICT-kant voor jou interessant? Zoals de kansen en bedreigingen van AI in de salarisadministratie. We gaan dit dus per persoon bekijken. Er is voor iedereen wel een geschikte cursus of opleiding beschikbaar. Mocht je niet precies weten wat bij je past, dan gaan we uiteraard met je in gesprek om de juiste match te kunnen vinden.” 

Markus Verbeek Praehep is dus al voor het derde jaar partner van de verkiezing. Kun je vertellen waarom jullie het belangrijk vinden dat deze verkiezing wordt georganiseerd? 

“De gedachte van de verkiezing sluit heel goed aan bij de oprichting van het NIRPA. Het is een mooie gelegenheid om de salarisprofessional meer erkenning te geven. Net als bij ons als examenbureau verwachten mensen dat alles altijd klopt, en zo niet dan is er ellende. Dat is het ondankbare randje aan het beroep. De salarisprofessional zit in dezelfde situatie. Mensen verwachten dat hun salaris klopt en er geen fouten gemaakt worden. Dit kan het onterechte gevoel geven dat de waardering voor het vak ontbreekt. De laatste jaren is er een enorme verbetering opgetreden, mede dankzij de verkiezing van de salarisprofessional van het jaar. Langzaam maar zeker is de verdiende erkenning er gekomen. Het werk van de salarisprofessional is immers ontzettend belangrijk. Graag levert Markus Verbeek Praehep daar een bijdrage aan.

Daarnaast denk ik niet dat er iemand op de middelbare school wakker wordt en denkt ‘ik word salarisadministrateur!’. Meestal zijn er veel zij-instromers of ‘rollen’ collega’s per toeval in het vak. Dit verklaart ook waarom er grote tekorten zijn binnen de branche. Daarom is het extra goed om dit beroep meer erkenning te geven. Voor het aanzien van het vakgebied is de verkiezing gewoon heel belangrijk.  

Ik vind het zeer indrukwekkend hoe er in korte tijd zo’n bijzonder evenement is neergezet. Het is ontzettend leuk om alle salarisprofessionals tijdens het gala te zien en om te laten zien aan de buitenwereld dat het stoffige beeld wat mensen van het vakgebied hebben niet klopt met de werkelijkheid.” 

Nieuws
Geen reacties

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Volg ons op

Salarisprofessional van het jaar gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en content af te stemmen op je interesses.
Weigeren