blog head
Salarisprofessional van het jaar 22 mei 2023

Anneloes: “Meer interesse in het vakgebied is een mooi gevolg van de verkiezing.”

Twee jaar geleden had ze nog nooit van salarisadministratie gehoord. Dit jaar werd ze verkozen tot Junior Salarisprofessional Accountancy van het jaar. Lees hier het inspirerende verhaal van Anneloes Verhage.

Onlangs ging Andries Verheijden (Loket.nl) in gesprek met Anneloes over de verkiezing, het gala en de ontwikkeling die zij het afgelopen anderhalf jaar heeft doorgemaakt binnen de salarisadministratie. Waarom koos ze ervoor om salarisprofessional te worden? Hoe voelde het om te winnen en wat kwam er daarna allemaal op haar af? Dit alles en meer kwam aan bod tijdens deze interessante sessie. 

Hoe kijk je terug op de verkiezing, vanaf het moment dat je genomineerd was tot aan het gala?

“Het ontvangen van de nominatie was eigenlijk best wel een verbazing. Elke keer kom je weer een stapje verder in het proces en denk je; zou dit het zijn? Uiteindelijk zat ik dus in de top 3 en dan mag je zomaar naar een gala! Dat is toch iets wat je in het begin niet verwacht.”

Was je zenuwachtig?

“Niet echt. Ik ben daar altijd vrij nuchter in. De uitslag staat natuurlijk al vast, en mijn zenuwen kunnen daar niks aan veranderen. Op die manier kan ik dat altijd wel relativeren voor mezelf.” 

En wat is er na de verkiezing op je afgekomen?

“Ik heb heel veel leuke reacties gehad. Niet alleen van directe collega’s, maar ook van collega’s binnen het vakgebied. En natuurlijk ook van familie en vrienden die het gezien hebben. Ik heb een interview voor de krant en voor de radio gedaan. Dat zorgt ook weer voor meer interesse van andere mensen in het vakgebied en is een mooi gevolg van zo’n verkiezing.”

Twee jaar geleden was het vak nog volledig onbekend voor je. Wat was de reden voor jou om te kiezen voor de rol als salarisprofessional?

“Mijn vader heeft mij altijd ontzettend geïnspireerd en door hem dacht ik, ik moet maar eens iets gaan doen met mijn talent. In salarisadministratie kan ik mijn talenten kwijt. Ik heb bijvoorbeeld een goed analytisch vermogen en ben wiskundig onderlegd. Maar ik kan mezelf ook verder gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld op communicatief gebied. Salarisadministratie is echt iets heel anders dan wat ik voorheen deed. Ook werd mij een traineeship aangeboden waardoor ik veel kon leren in een nieuw vakgebied. Toen dacht ik, dit moet het dan wel gaan worden.”

Wat was je beeld van salarisadministratie voordat je als salarisprofessional begon?

“Ik had er nog nooit echt van gehoord, en als je dan gaat googelen komt er een beetje een suf beeld naar boven. Ik dacht, zou dat het zijn? In de vacatures stonden wel dingen over advies geven en communicatie trainingen volgen. Daarom vond ik het moeilijk om me er een beeld bij te vormen en was het voor mij dus de uitdaging om tijdens mijn sollicitatie het gesprek aan te gaan over hoe alles in zijn werk gaat. Op dat moment kwam ik erachter dat het in werkelijkheid heel anders is dan het internet je soms doet geloven.”

Je hebt dus het traineeship gevolgd. Wat heb je tijdens dit traineeship allemaal geleerd het afgelopen anderhalf jaar?

“Ik startte dus met nul basiskennis. Ik moest alles nog leren. Waar we eerst mee zijn begonnen was heel simpel: het systeem leren kennen aan de hand van het invoeren van nieuwe werknemers en simpele mutaties. Dat is natuurlijk niet het meest bijzondere werk maar wel iets waar je super veel van leert. Dat heb ik zeker 1 á 2 maanden gedaan. Daarna ga je weer een stapje verder. Je gaat dan kijken hoe de loonverwerking eruit ziet, hoe de uren binnenkomen en hoe deze worden doorgezet. Daarna gingen we naar vragen van klanten kijken en deze beantwoorden waar dat al kon. 

Na ongeveer een half jaar ben ik begonnen met de vakopleiding PDL. Naast het kennen van het systeem is het natuurlijk ook belangrijk dat je meer vakinhoudelijke kennis gaat opdoen. Omdat ik al aan de slag was gegaan met het systeem herkende ik al veel dingen tijdens de opleiding en dat zorgde ervoor dat ik snel door de opleiding heen kon gaan. Nadat ik de opleiding heb voltooid ben ik via de helpdesk vragen van klanten gaan beantwoorden.”

Waar zie je jezelf over 3 tot 5 jaar? Ben je dan nog steeds salarisprofessional?

“Ja, dat denk ik wel. Waar precies in het vakgebied zou ik niet precies durven zeggen. Ik vind zoveel leuk om te doen dat ik graag mijn opties openhoud, maar ik zal zeker wel binnen de salarisadministratie werkzaam zijn.”

Waarom is het voor zij-instromers interessant om salarisprofessional te worden? 

“Waar ik de meeste energie uit haal zijn de tevreden klanten en het feit dat ik hier veel kan leren. Ik haal als salarisprofessional veel voldoening uit mijn werk omdat ik het idee heb dat mijn talenten goed worden benut. Je kan hier veel kwijt en je goed ontwikkelen in je eigen tempo binnen het vakgebied. Dat wil toch iedereen? Er ligt dus echt een grote focus op groei en persoonlijke ontwikkeling. Dat lijkt mij voor een zij-instromer een erg interessante reden om te kiezen voor salarisadministratie.”

Wat heb je nodig om salarisprofessional te worden?

“Naast het hebben van analytisch vermogen denk ik dat je ook wel communicatief vaardig moet zijn of bereid zijn om je hierin te ontwikkelen. We groeien nu van administrateurs naar adviseurs toe. Je moet ook wel een beetje tegen verandering kunnen. Als je ervoor openstaat om iets nieuws te leren, bereid bent om jezelf te ontwikkelen en om door te groeien weet ik zeker dat je salarisadministratie kan leren.”


Vanaf het begin, met nul basiskennis, ontwikkelde Anneloes zich stap voor stap binnen het vakgebied en wist ze de prijs voor Junior Salarisprofessional Accountancy van 2023 binnen te slepen. Wil je meer weten over haar inspirerende verhaal? Bekijk dan het volledige interview met Anneloes via onze LinkedIn pagina. 
 

Nieuws
Geen reacties

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Volg ons op

Salarisprofessional van het jaar gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en content af te stemmen op je interesses.
Weigeren